Vanzare/Cumparare


Vanzarea si cumpararea de apartamente si case Aviatiei

Vanzarea si cumpararea unei case reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi pe care ii facem in viata noastra. Acesta este un moment hotarator care trebuie atent planificat si tratat cu maximum de seriozitate. Din moment ce ati ajuns aici este evident ca intentionati sa vindeti o proprietate imobiliara. Iata cateva informatii care va pot  ajuta sa incheiati o afacere  profitabila atat  pentru dumneavoastra.cat si pentru cel care cumpara.
Pentru a realiza acest lucru sunt necesari cativa pasi pe care trebuie sa-i urmati:

 

1.Primul pas – Pregatirea actelor                            
Este foarte important ca dumneavoastra sa stiti ce acte sunt necesare realizarii unei tranzactii imobiliare. Multi vanzatori sunt luati pe nepregatite in momentul in care gasesc un client datorita faptului ca le lipsesc o parte din acte, iar procurarea acestora dureaza o anumita perioada de timp, pierd clientul, deoarece acesta nu poate astepta pana ce actele sunt gata sau se sperie si se orienteaza la alta oferta. Inainte de a  vinde o proprietate imobiliara este necesar sa aveti toate actele in regula, exemplu:

 

-Actul de Proprietate al Imobilului
- Fisa Cadastrala a Imobilului
- Extrasul de carte funciara
- Incheierea de intabulare a imobilului
- Certificat Fiscal de la Administratia Locala de Sector
- Adeverinta de la Asociatia de proprietari/locatari
- Ultima chitanta de achitare a energiei electrice
- Certificate de casatorie al vaznatorilor/cumparatorilor(daca e cazul) sau sentinta civila de divort cu mentiunea “definitiva si irevocabila”
-Actele de identitate ale vaznatorilor/cumparatorilor


 Puteti pierde o oferta foarte buna sau un client daca toate aceste aspecte nu sunt puse la punct.

 

2.Pasul doi - Pretul
Atunci când un imobil este scos la vânzare, primul lucru care face diferenţa între a avea mai multi clienti şi a aştepta luni întregi un telefon este,  preţul.Este bine sa cunoasteti preturile din zona in care este amplasat imobilul dv. pentru a vedea daca satisfac nevoia  financiara si daca este momentul sa vindeti. Dacă îţi doresti un pret mult mai mare decat valoarea altor oferte similare, rişti să alungi mulţi potenţiali clienţi.Dumneavoastra sperati sa obtineti o suma cat mai mare la incheierea tranzactiei. Totusi situatia trebuie privita in mod realist. Apeland la toate informatiile de pe  piata imobiliara sau la serviciile unei agentii imobiliare veti avea parte de consiliere gratuita in acest domeniul si veti obtine o evaluare realista a pretului.Majoritatea cumparatorilor sunt informati si analizeaza intotdeuna mai multe oferte si vor alege cea mai avantajoasa oferta ce o gasesc dupa criteriile lor de selectie.Pretul depinde in mare masura si de perioada de timp in care doriti sa vindeti. O vanzare urgenta presupune intotdeauna si un pret mai mic, in timp ce pretul cel mai bun poate fi obtinut doar daca nu va grabiti.

 

3.Pasul trei - Publicitatea
Pentru a reusi sa aveti cat mai multi clienti trebuie sa stiti ca impactul vizual al locuintei si felul in care se simt clientii in momentul in care vizioneaza o proprietate, joaca un rol important in decizia de cumparare pe care o vor lua.Oferta dumneavoastra trebuie facuta publica si veti fi cu atat mai avantajat cu cat sporiti caile si modalitatile de expunere publica. Va sugerama sa promovati oferta dumneavoastra utilizand toate formele de publicitate: internet, publicatii locale si nationale, reviste de afaceri, etc., in felul acesta veti avea posibilitatea sa intrati in contact direct atat cu potentialii clienti cat si cu diferite agentii imobiliare.In functie de impactul publicitatii facute, puteti reveni la etapa pretului, facand ajustarile necesare: cresterea sau scaderea pretului.

 

4.Pasul patru – Selectionarea  unei  agentii  imobiliare
Când sunteţi gata să vindeţi este important ca de acest lucru să se ocupe un profesionist cu experienta care pe langa activitatea de consiliere,  sa te reprezinte pe piata  pentru a obţine  cel mai bun preţ . Mai mult, sa te tina la curent cu noutatile de pe piata, cu posibili clienti, cu evolutii de preturi in zona ta.
De asemenea, un reprezentant iti va comunica intotdeauna bugetul de care dispune cumparatorul, astfel incat vei putea obtine suma de pret dorita pentru proprietatea ta in urma negocierilor, pornind de la un prag mai inalt.
Aceasta trebuie sa creada in proprietatea ta, sa o faca publica la standarde ridicate, cu foarte multe detalii, cu fotografii reprezentative, cu filme de prezentare, etc.  Negocierea pretului depinde in mare masura de acestea. Nu uitati sa negociati totul la maxim, sa cereti in permanenta imposibilul ca sa fiti sigur ca veti obtine tot ce este posibil – ne referim atat la pretul proprietatii imobiliare, cat si la toate conditiile de colaborare cu o agentie: termene, comisioane, taxe, etc.Totusi nu uitati ca marja de negociere este una dintre cele mai raspandite strategii aplicate pe piata imobiliara, iar aratandu-va rezonabil si deschis la negociere puteti castiga cumparatorul de partea dvs.
 Este bine pentru dumneavoastra sa luati in considerare toate ofertele ferme primite si sa decideti daca lucrati sau nu cu o agentie imobiliara.

 

5. Pasul cinci – Selectionarea ofertelor
Nu pierdeti contactul cu potentalii cumparatori. Implicati-va direct in toate negocierile chiar daca lucrati sau nu cu o agentie imobiliara. Tineti cont de sfatul agentului, nu uitati ca el este de partea Dvs. Un bun agent imobiliar va şti întotdeauna să vândă o proprietate într-un timp rezonabil şi la cel mai bun preţ ce se poate obţine în mod realist pe piaţa imobiliară la un moment dat.

 

6.Pasul sase – Intocmirea actelor
Daca lucrati cu o agentie imobiliara, atunci lucrurile sunt simple – agentia se ocupa de toate actele, Dvs. doar trebuie sa le semnati. Nu uitati ca actele trebuiesc  autentificate de un notar, vanzarea efectiva facandu-se doar in fata acestuia.
Daca nu vindeti printr-o agentie atunci tot la un notar trebuie sa ajungeti, numai ca actele trebuie sa le pregatiti singur.Desi nu este obligatoriu, sfatul nostru este sa apelati la o agentie imobiliara.

 

Apeland la o agentie puteti evita situatii neplacute cum ar fi:
    -Transformarea imobilului dumneavoasta intr-un pasaj pietonal pe unde sa treaca zeci de vizitatori mai mult sau mai putin interesati.
   -Risipa de timp si bani pentru: pregatirea documentatiei de vanzare, studierea  pietei, gasirea potentialilor cumparatori
   -Verificarea si realizarea in timp util a documentatiei de vanzare
  -Implicarea in tranzactii care ar putea avea urmari dintre cele mai neplacute
  -Imposibilitatea finalizarii unei tranzactii odata   incepute
  -Neplaceri ce decurg din evaluarea gresita a imobilului in mod normal, apeland la o agentie  imobiliara,vanzatorul are  urmatoarele  avantaje:
 - Evaluarea realista a pretului
  -Obtinerea in timpul cel mai scurt a pretului optim
  -Publicitatea ofertei
  -Selectia cumparatorilor
 -Securitatea tranzactiei

 

Comentarii

Nu sunt comentarii


Lasati un comentariu
 
^ Go up